peníze

Vrtěti psem

Českým oligarchům je to jasné. Do karet jim vždycky hraje dostatek peněz a nově i bezprecedentního mediálního vlivu. Ukázkové je, jak se jim podařilo zmanipulovat první i druhou přímou volbu českého prezidenta. A to jsme si bláhoví mysleli, že si skutečně vybereme. Od zvolení Zemana to s českou politikou jde rychle z kopce. Letní puč v přímém televizním přenosu v roce 2013 a následná nelegitimní úřednická (Zemanova) vláda. Je to pouhých osm let. A jaká změna!

Namísto obdivované demokratické země v srdci Evropy (za Václava Havla), tady politicky angažovaní oligarchové vytvářejí politickou pustinu. Co může být horšího, než skoro roční vláda bez důvěry, trestně stíhaného premiéra? Jak je to vůbec možné? Vysvětlení je nasnadě. Oligarcha Babiš, má (kromě mediálního vlivu a nejvyšší výkonné státní funkce) k dispozici ještě jednoho mocného spojence. Druhého ústavního činitele – prezidenta. A prezident má zase spoustu dalších pravomocí. A může je (když chce – a on chce) zneužívat. Tak to u nás v kocourkově chodí. A má ještě k tomu nedotknutelnou imunitu. A 10 let času …

Co na tom, že Zeman už měsíce není schopen vykonávat prezidentský úřad. Plány za něj mohou připravovat jíní (i v zahraničí). Oligarchové potřebují, aby Zeman to druhé volební období nějak doklepal. To by jim ještě tak scházelo, aby prezidentský úřad (byť jen dočasně) převzal předseda Senátu z konkurenční politické strany. Představme si, kolik by asi najednou bylo řevu v jejich médiích. A těch prázdných slov o fair-play, vlasti, svobodě a demokracii. Všichni jejich mediální sloužící by se předháněli v tom, kdo jim lépe poslouží.

Než Zemanovi mandát skončí, oligarchové připraví včas mediální půdu pro několik svých kandidátů. Na to se my voliči připravme. Vše zatím probíhá skrytě, ale jistě plánovaně. Každá prezidentská kampaň přece stojí mnoho desítek milionů. Poctivý kandidát si stěží takové náklady může dovolit. Rozhodně k tomu nemá k dispozici vlastní mediální mašinérii (čtenářů nezávislých médií je u zatím poskromnu). A také nemá hromadu volných peněz. Za to oligarchové je mají. A mohou je do kampaně svých kandidátů nasypat. Kromě toho, náklady těch správných prezidentských kandidátů, se u nás vůbec nekontrolují. (Formálně na to úřad samozřejmě máme zřízený. Platí si ho daňoví poplatníci).

Hlavní náplní šéfredaktorů oligarchických médiích během voleb (i prezidentské kampaně) bude, zajistit kydání pomluv a bláta na politickou konkurenci. Tak prosím vás, ty jejich média nesledujte a ignorujte je. (Rudé právo slušní lidé během komunismu také nečetli).

Vybrat si dalšího kandidáta do úřadu prezidenta a nepustit kontrolu české společnosti z ruky. To je bytostný zájem dnes vládnoucích oligarchů. A kdyby s vhodnými kandidáty nevystačili, mohou kandidovat sami. Tvářit se, že nás nezištně zachraňují. Když se před deseti lety ukázalo, že řídit politiky s pomocí korupce už nemusí stačit, začali si řídit vládu sami. Za pomocí svých zaměstnanců (dosazených do státní správy), za pomoci svých médii, za pomocí peněz (mimochodem získávaných i ze státního rozpočtu). Kdyby oligarchové nevlastnili média v takové míře jako nyní, dopadli by neslavně. Jako kdysi první (kmotry) financovaný politický projekt Věci veřejné. Oligarchové se z jejich neúspěchu poučili. Vyřadili včas ze hry většinu, do té doby nezávislých médií. A také většinu kmotrů.

Jeden český oligarcha to ostatně trefně před několika lety charakterizoval slovy: „Andrej nám všem (oligarchům) ukázal cestu“.

, ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika